Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

Tavaszi méregtelenítés a jóga és az ajurvéda alapján

A jóga alapgondolata, hogy a magasabb spirituális és energiaszint eléréséhez meg kell tisztítani a testet a méreganyagoktól, a gondolkodást pedig a zavaró és energiatékozló mentális folyamatoktól.
Fontos az érzelmi tisztítás is, mert az érzelmek óriási energiákat mozgósítanak.

– Hogyan halmozódnak fel a szervezetben a méreganyagok?

A jóga testvértudománya, az ájurvéda szerint a méreg, azaz az áma felgyülemlésének kiinduló oka, ha eleve nem tiszta ételt veszünk magunkhoz. A jógikus életvitelt és az egészséget is az támogatja, ha az elfogyasztott ételek frissen készülnek és összetételükben is egészségesek.
Lehet az étel maga megfelelő, ha nem jó időben, vagy nem jó társításban esszük. Például salátát eszünk vacsorára, amikor az emésztés tüze már alacsony a nyers étel fogyasztásához. Kedvezőtlen ételtársítás az is, ha tejet vagy mézet teszünk sós ételekbe.

Akkor is áma keletkezik, ha az emésztés nem megfelelő. Ha az emésztés tüze, a dzsataragni gyenge, túl sok salakanyag keletkezik, amely először a kiválasztó szerveken keresztül székletként, vizeletként és izzadságként távozik. A csatornákon távozni nem tudó salakanyag a bőrön gyulladások formájában, a nyálkahártyákon váladékként ürül.

– Mikorra érdemes időzíteni a méregtelenítést?

A méregtelenítésre hagyományosan a tavasz és az ősz a megfelelő időszak. Ez a természetben is átmeneti állapot, ami kedvez belső változásainknak. Jó, ha a méregtelenítés az évi rutinunk része, de mind a hagyományos, mind a modern elképzelések egyet értenek abban, hogy nem kell a szervezet számára túlságosan megterhelőnek lennie. Az előkészület nélkül elkezdett drasztikus böjtök és méregtelenítések többet ártanak, mint használnak.

– Hogyan kezdjünk hozzá úgy, hogy kíméletes legyen?

Bevezetésként érdemes a testben különböző helyeken lerakódott méreganyagokat mozgósítani legalább két héten keresztül. A legegyszerűbb és nagyon jó hatású módszer napi 10-15 alkalommal néhány korty meleg víz ivása. A salaktalanító/méregtelenítő teák hasonló szerepet töltenek be. Ha ez utóbbit választjuk, nem szükséges más földrészek ismeretlen, drága növényeit beszerezni, egyszerűbb és hatékonyabb is, ha a nálunk élő növényeket alkalmazzuk. Nagyszerű tavaszi méregtelenítő tea a gyermekláncfűlevél, csalán és bodzavirág 1-1-1 arányú keveréke. Ez egyszerre segíti a máj és a vese, a két legfontosabb méregtelenítő szerv működését, és tisztítja a vért.

Ha kifejezetten a májat szeretnénk támogatni, a máriatövismag olaj a legismertebb gyógynövény. Az íze miatt kapszulában könnyebben fogyasztható. A májra is jó hatása van és az elsavasodást is kezeli a citrusfélék fogyasztása. Ájurvédikus módszer az elsavasodásra 3 órán át vízben áztatni citromgerezdet héjastul, majd az így nyert vizet naponta többször fogyasztani.

A gyomor és a bélrendszer tisztítására szolgáló gyakorlatokat (hányás, beöntés és hashajtás sós vízzel) tisztító vagy böjttáborban érdemes szakszerű vezetés mellett kipróbálni. Fontos, hogy a gyors emésztéssel, nagyobb emésztési tűzzel rendelkező embereknek (pitta és részben a vata típus) a heti egy léböjtnap ideális tisztítás. Nekik a 3-4 napnál hosszabb böjtök nem ajánlottak, mert a tűz a saját testet kezdi el égetni, és nagyon hamar az elme is tompává válik, mivel az agy éhezik. A lassú emésztésű embereknek (kapha típus) pedig éppen egy napos böjtöket nem szabad tartaniuk, mert ennyi idő alatt az ő szervezetük nem tisztul meg, viszont átkapcsol tartalékoló üzemmódba, és méregtelenítés helyett mindent elraktároz. Számukra a ritkább, de hosszabb (7-10 napos) böjtök a legjobbak.

– Mi segíthet még a szervezet méregtelenítésében?

Hatékony méregtelenítő gyakorlat a nauli, amely a has minden részét átmozgatja. Üres gyomorral végezzük, jó, ha a reggeli rutin része. Előre hajolva kilégzés után, a levegőt kint tartva az egyenes hasizmot elöl összehúzzuk, mintha fel akarnánk ülni a kádban. Később megtanuljuk az elöl összehúzott hasizmot oldalra forgatni mindkét irányban. A nauli évezredek óta az egyik legnagyobb becsben tartott gyakorlat, amely azon kívül, hogy az emésztőrendszerre hat, segít a személyiség rögzüléseit is elengedni.

Szintén összetett fizikai és lelki hatásai vannak a kapalabhatinak és a trátakának. Az előbbi tisztítja a légutakat és a tüdőt. Segíti, hogy a tüdő a benne sokszor hosszú ideje, akár évek óta pangó reziduális levegőt kilélegezze. Lazítja a rekeszizmot, és hozzájárul az alsó csakrák gyakran tudattalan késztetéseinek tudatosodásához.

A trátaka a mentális készségeket erősíti, például a tiszta gondolkodást és a koncentrációt. Akik érzékenyek a téli fényhiányra, nagyon áldásosnak fogják találni a figyelem rögzítését gyertya lángjára vagy a felkelő/lenyugvó napra, mert az előbbieken túl a rendszeres gyakorlás megelőzheti a depresszió kialakulását is.