Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

A hang biológiája – a tibeti hangtál hatásai

Az emberi test 70%-a vízből van és közismert tény, hogy a víz négyszer olyan jól vezeti a hangot, mint a levegő. Éppen ezért a tibeti hangtál jótékony hatású rezgéseit gyorsan és hatékonyan juttatják el testünk minden pontjára.

A tibeti hangtál bizonyítottan segít a relaxációban. Ha stresszes életed van, szeretnéd kikapcsolni az agyad, akkor egy tibeti hangtál segítségével könnyebb és hatékonyabb az ellazulás. A hangok feldolgozása a testben egy összetett folyamat, mely egyszerre pszichés és fizikai természetű.

A hangmasszázs egy holisztikus módszer, mely egyszerre szólítja meg a testet és a lelket.

A megszólaltatott tálak oldják az energetikai blokkokat és beindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A rezgések szétterjednek az egész testen belül, harmonizálják a szervek működését, eljutva minden sejtig, oldják a testi, lelki blokkokat. A hangtálak meditatív hangja segít a teljes ellazulásban, egy békés, nyugodt, relaxált állapotba hoz, ahol a test és elme ellazul. A hangtálak hangja megérinti legmélyebb bensőnket, megrezegteti a lelkünket.

Ajánlom minden érdeklődőnek 0-99 éves korig, aki szeretné kipróbálni a hangtálak varázslatos világát.

Különösen ajánlom:

 • Ha feszült, zaklatott, stresszes vagy (túlhajszolt munkatempó, fennálló élethelyzeti problémák, nehézségek, melynek megléte folyamatos stresszt okoz)
 • Ha alvási nehézségeid vannak
 • Ha sokszor érzel feszültséget a nyak – és válltájékon
 • Ha fáradt vagy - a mindennapok mókuskerekébe ragadtál
 • Ha kikapcsolni és töltődni szeretnél

A hangtálakat használhatjuk még gyermekek megnyugtatására, elalvásuk segítésére, ivóvíz harmonizálására, tértisztításra, valamint az állatok és a növények szervezetére, lelkére is jótékony hatást gyakorol.

A hanghullámok erejét kiválóan érzékelteti, ha vizet töltenek a tálba és úgy szólaltatják meg őket: ilyenkor a tálban lévő folyadék fantasztikus táncba kezd.

Egy tibeti hangtál akár 12-14 különböző hangot is rejthet magában.

A hangmasszázs lehet egyéni vagy páros hangmasszázs.

Egyéni hangmasszázs

Egy kezelés 40 percet vesz igénybe, melyet egy bevezető beszélgetés előz meg (kb. plusz 10-15 perc).

A klasszikus masszázzsal ellentétben a hangmasszázs során a masszőr nem érinti közvetlenül a vendéget. A masszázs a hangtálak közvetítésével, illetve azok hangrezgései által történik: a hangtálakat ruhával fedett testre helyezzük és gyengéd ütésekkel rezgésbe hozzuk.

Páros hangmasszázs

Pároddal, szülőddel, gyermekeddel együtt, közösen próbálhatjátok ki a hangtálak csodálatos hatását, megtapasztalhatjátok rezgését és hangját.

Egyszerre történik két ember kezelése, az ő energiáik is egymásra hangolódnak. Oldódnak a közöttük lévő feszültségek, diszharmonikus állapotok. A hangmasszázs hozzásegíti őket ahhoz, hogy javuljon, még jobbá, szeretetteljesebbé váljon kapcsolatuk.

Szülő-gyermek, párkapcsolat, munkahelyi kapcsolatok, barátságok harmonizálására.

Hangtálak hatása a különböző csakrákra

A szervezetünk mintegy háromnegyede víz, ezért a hangmasszázs fizikai hatást is gyakorol egész szervezetünkre: szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, eljutnak az izmokhoz, a belső szervekhez, megmozgatva, harmonizálva minden sejtet.

A tálak által közvetített kellemes, vibráló érzés mellett a rezgések behangolják szervezetünket, így állítva helyre energetikai rendszerünket.
A hangtálakból előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak és koncentrikus körök formájában végigáramlanak az egész testben. Ha a testben nincsenek energetikai blokkok, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak, majd kilépnek a lábujjaknál és a hajszálak végénél.
A rezgéseket a vendég azonnal érzékeli és a folyamatos hang- és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazul. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíteni a szervezet öngyógyító képességét és energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokra.
A hangmasszázs másik hatása, hogy a gazdag skálán folyamatosan érkező hangok könnyen és gyorsan, bármilyen technika alkalmazása nélkül juttatnak kellemes, ellazult, relaxált állapotba, mely állapot jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre.
Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag töltődünk és a többszöri kezelések hatására erősödik többek között az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás, a kiegyensúlyozottság.

A hangmasszázs hatásai:

- a stressz okozta feszült állapotok oldódása
- a légzés javulása, elmélyülése
- az immunrendszer felerősödése, öngyógyító folyamatok beindulása
- az energiablokkok oldódása, Lelki blokkoldás
- a nyak, a váll, a hát, a deréktáji izomfájdalmak enyhülése, megszűnése

- feszült izmok ellazítása
- a fejfájás, alvászavarok elmúlása
- az emésztés szabályozása, alhasi görcsök oldódása
- a keringési zavarok, magas vérnyomás helyreállítása
- a tanulási nehézség leküzdése, a koncentráció, a motiváció javulása
- a viselkedés harmonizálása
- Mély relaxált állapot (befelé figyelés) megtapasztalása.

Ellenjavallatok:

 • epilepszia, vagy az arra való hajlam
 • beépített szívritmus szabályozó készülék
 • acut gyulladásos folyamatok a testben
 • műtét utáni 6 hét
 • láz, lázas állapotok
 • epekő, vesekő
 • fém protézis, műtéti hegek, törések esetén tájékoztatni kell a kezelőt ezek meglétéről

Hangból születtünk – a tibeti hangtál története

Már sok ezer évvel ezelőtt létezett a tibeti hangtál, hiszen a híres Védák is említést tesznek róla. A mai napig számos meditációhoz használják a tudat megfelelően laza, de egyben éles állapotába hozásához, ami az elmélyülés elengedhetetlen feltétele, mert zűrzavaros tudatállapotban, zaklatott lélekkel nem lesz eredményes a meditáció.

A hangtál kapcsolódik ahhoz a tibeti hiedelemhez (amely egyébként Indiában és Nepálban is elterjedt), hogy a teremtéskor minden – így a kozmosz, az emberek vagy éppen az istenek – hangból alakultak ki.

Az első feljegyzések,  I.e. 3. évezredből származnak, melyben az áll,  hogy  a hangtál fémből készült hangadó eszköz. Zengő tálnak, éneklő tálnak is hívták. Gyógyításra használták, szakrális szertartások, meditációk eszköze volt, magvakat vagy olajat is tároltak benne, valamint beavatások, titkos vallási rituálék eszközeként írták le használatát.

Ősi elixír alapján, mérettől függően 5 kovács 32 munkaórát dolgozik egyetlen tárgy elkészítésén. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, hosszú órák alatt, kizárólag kézműves technikával készítik a hangtálakat.  Ezek a kovácsmesterek a múltban köztiszteletben álló személyek voltak, a szerzetes rendek is tisztelték őket. A tibeti hangtál készítésének titkait apáról fiúra örökítették át, így a mai napig élő szakmáról van szó.

Az eredeti tibeti hangtál 7 fém ötvözetéből készülhet, pontosan meg van határozva mely fémek lehetnek ezek.  A hangtálak alapanyagában fellelhető fémek mindegyike egy – egy bolygóhoz, vagy égitesthez rendelhető, s a hangjuk megtestesíti az adott bolygó vagy égitest energiáját. A 7 fém, ami a hangtálak alapanyagát képezi, a tökéletesedés útját, az anyag, a lélek megtisztítását is jelenti.

A tibeti hangtál hét fémje

1. ARANY

Az életenergia, a tudat jelképe. Az aranyhoz kapcsolódó égitest a Nap. Ereje jeleníti meg az Isteni erőt, a lélek világosságát, az életenergiát, a sugárzó egészséget. Az arany energiája az életet örömtelivé teszi.

2. EZÜST

Jelképezi az időt és a haladást (fejlődést). Az ezüsthöz kapcsolódó égitest a Hold. Jelképezi az időt, a fejlődést a lelki energiákat. Kifejezi a termékenységet, a mozgást a megújulást. Az ezüst energiája a lelki energiákat befolyásolja.

3. HIGANY

Jelképezi a szellem és a test kapcsolatát. A higanyhoz kapcsolódó bolygó a Merkúr. A Merkúr hidat képez az isteni és az emberi között, összekapcsolja a szellemet a testtel. A higany energiája megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást és a kommunikációt.

4. RÉZ

A személyes szeretet, az egyéni vonzerő. A rézhez kapcsolódó bolygó a Vénusz. A Vénusz megnyilvánul a teremtés minden fokán. Megjeleníti a kreativitást, művészetet, szépséget, szerelmet, szexualitást. A réz energiájának hatására valamennyi élőlény magához vonzza, a másik nemet.

5. VAS

A lendületbe hozott energia szimbóluma, ami az egyén szándékától függően lehet teremtő és romboló is. A vashoz kapcsolódó bolygó a Mars. Kifejezi a harc megkezdéséhez szükséges elhatározást, a hódításhoz szükséges nyers energiát, a megtermékenyítő erőt. A hódításhoz szükséges energiát a vas adja.

6. ÓN

Az univerzális tudás jelképe. Az Ónhoz kapcsolódó bolygó a Jupiter. A naprendszer legnagyobb méretű és tömegű bolygólya. Ereje megtestesíti a szellem erejét. Megjeleníti az univerzális tudást, a misztikus kapcsolatot, a kozmikus látást. Az ón energiája a misztikus kapcsolatokat, kozmikus látást befolyásolja.

7. ÓLOM

Az anyag, a matéria jelképe. Az Ólomhoz kapcsolódó bolygó a Szaturnusz. A materializmust, a befelé ható erőket, az összehúzódás energiáit jeleníti meg, mely mind lelki, mind szellemi és földi szinten megnyilvánul. Az ólom energiája az összehúzódásra hat.

Tehát egy hagyományos tibeti hangtál nagyjából 80 óra alatt készül el, kézzel és a fenti hét fémből.

Néhány hangtálhoz még további öt fémet használnak. Ezek a következők: cink (feszült állapotok ellen hat), meteorfém (fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (izületi gyulladások ellen), és pirit (a tüdőt erősíti). Ez az ötvözet tartalmazza még egy régi hangtál darabját, – mint a régi tudás szimbolikus transzformátorát. Néhány fém, pl. a higany vagy az ólom, homeopátiás potenciálásban kerülnek az ötvözetbe, ahogy ez a régi gyógyító tudásnak (Ayurveda, alkímia) megfelel. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a bronz optimális arányának nagy jelentősége van.

A tibeti hangtál fajtái

Többféle hangtál létezik, melyeket több szempont szerint különböztetnek meg: első sorban hangjuk, a hangrezgés hossza, de a tibeti hangtál kora is számít.

Méretük szerint két csoportra osztjuk. A kisebb átmérőjű tálakkal legfőképp a fejet és a felsőtestet kezeljük. Jin típusuknál fogva az energiaszegény testrészeknél alkalmazzuk.

A nagyobb, Yang típusú tálak erőteljesebben hatnak. Mintegy takarító funkciót ellátva lerakódásokat, meszesedést, felgyülemlett salakanyagokat oldanak.

A tibeti hangtál hangja első sorban méretétől függ, hiszen egy kicsi hangtál magasabb hangon szólal meg, míg egy nagyobb mélyebben. Továbbá egy kis hangtál kicsengése rövidebb ideig tart egy nagyhoz képest.

Energetikai szempontból a hangtálak működését kétféleképpen kell elképzelnünk:
Egyrészt fölfelé, a tál nyitott irányába tolja, alul pedig vákuumot létrehozva szívja az életenergiát, ezáltal a testben megtalálható durva és finom energiákat szinte átmossa, kicseréli, feltölti, erőteljes energiacsere-folyamatot indít el.

Bizonyos durva energiákat, amelyeket a gondolat által teremtett negatív tudattartalmak keltenek, nehezen tudunk feldolgozni tudati szinten.

Ha ezek az energiák anyaggá sűrűsödnek, akár betegség, sőt kövek formájában is megjelenhetnek szervezetünkben, ilyen például az epekő, mely többek között az elfojtott harag megjelenéseként keletkezik.
Másrészt a kezelés során, mint energiagömbökként képzeljük el a tálakat, amikor a test energiaközpontjainak, a csakráknak a közelébe helyezzük őket. Az energiagömbök egymással kapcsolatba lépnek az energia-csatornákon keresztül és így fokozatosan megtisztítják, átjárhatóvá teszik őket.

Tehát egy hagyományos tibeti hangtál nagyjából 80 óra alatt készül el, kézzel és a fenti hét fémből.

Néhány hangtálhoz még további öt fémet használnak. Ezek a következők: cink (feszült állapotok ellen hat), meteorfém (fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (izületi gyulladások ellen), és pirit (a tüdőt erősíti). Ez az ötvözet tartalmazza még egy régi hangtál darabját, – mint a régi tudás szimbolikus transzformátorát. Néhány fém, pl. a higany vagy az ólom, homeopátiás potenciálásban kerülnek az ötvözetbe, ahogy ez a régi gyógyító tudásnak (Ayurveda, alkímia) megfelel. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a bronz optimális arányának nagy jelentősége van.

A hangtál-szettekről

A hangtál-szetteket úgy állítottuk össze, hogy a teljes energetikai rendszerünket harmonizálják, így állítva helyre a test-lélek-szellem hármasának harmóniáját.

Koronacsakrás hangtál

Ennek a tálnak a rezgése a Koronacsakrára van hatással, a tiszta földöntúli tudat, a feljebbvaló én megszólításában segít, a hang, ami közelebb visz az önmegvalósításhoz. Hatása van az agyra, a tobozmirigyre, a tanulási problémák leküzdésére, a központi idegrendszer felsőbbrendű feladataira, a szellemi világ felé nyíló kapcsolat könnyítésére. Színe a vakítóan tiszta és hófehér, mely magába olvasztja a szivárvány összes árnyalatát, egy éteri csengés, ami túlér ezen az anyagi világon.

Homlokcsakrás hangtál

Ennek a tálnak a rezgése a homlokcsakrára van hatással, a felébredt tiszta én, a megnyíló harmadik szem, a belső látás és intuíció segítésére szolgál. Az agy, homlok, központi idegrendszer problémái, hangulati zavarok és a depresszió leküzdése során számíthatunk erre az energiára. A látási zavarok megelőzése során is sikeres lehet. Színe a tiszta indigó, ibolyakék, ez a hatodik érzék, ez a hang, ami már egy minőségében más világra mutat.

Torokcsakrás hangtál

Ennek a tálnak a rezgése a tiszta beszédre, a torokcsakrára van hatással, mely összeköti a gondolatot a szavainkkal, a sikeresebb kommunikációt és az önérvényesítés képességét javíthatja. Az érzelmeink és a lelki folyamatok ellenőrzése a legfőbb cél. Pajzsmirigy, gége, hangszálak, torok, fül harmonizálására javasolható. A gyenge beszédképesség, szégyellősség leküzdése során a tál hangja segítség lehet. Tiszta kék éteri férfi elem ereje zendül meg benne.

Szívcsakrás hangtál

Ennek a tálnak a rezgése a határtalan szeretetet és életörömet segít megélni, összekapcsol minden érző lénnyel, csökkentheti a csüggedést, a magányt. A megbocsátás a részvét és az együttérzés semmivel össze nem hasonlítható élményében segíthet: így a mellkasi problémák, a tüdő és a véráramlás javítás területen hozhat jó eredményt. Tiszta zöld, a nőies levegő elem ereje zendül meg benne.

Köldökcsakrás, vagy Napfonat csakrás hangtál

Ennek a hangtálnak a rezgése a köldökcsakrára, más néven a Napfonat csakrára van a legjobb hatással. Az életerő kiegyensúlyozása, az én stabilitása, a becsvágy és az akaratosság arányos megélésére, a befogadás segítésére javasolható. Az emésztési zavarok kezelésére is használják, máj, vastagbél, gyomorproblémák esetén, vagy túlérzékenység hatásának csökkentésére. Tiszta sárga, a férfias tűz elem erejét zengi.

Szakrális, vagy nemi csakrás hangtál

Ennek a hangtálnak a rezgése a szakrális csakrára hat a legkedvezőbben. Az önmagán alapuló, a fejlődésre és társas életre késztető erő kibontakozását segítheti vele. A nemi élet harmonizálására, a termékenység, a nyirokrendszer, húgyrendszer és a vágy szabályozásához használjuk ezt a 7 nemes fém hangtálat. Szellemi síkon az első nagy lépés, az odaadás, vonzódás. Az élénk és kreatív narancs szín, a női víz elem erejét zengi.

Gyökércsakrás hangtál

Ennek a hangtálnak a rezgése a gyökércsakrára hat a legnagyobb erővel. Az ősbizalom, a túlélés, a stabilitás, a korábbi életek karmájának tisztítása során hasznos. Engedje átáramlani a hang erejét, fogadja be mélyena testébe, és a mélypiros szín, a föld elem erejét tapasztalja meg általa. A 7 nemes fém rezgése az életfa gyökeréig, a csontokig, fogainkig a stabil testtudatig juthat el.