Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

Hogyan kerüljük el a hátfájást?

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés a hátfájás. Még csak azt sem állíthatjuk, hogy inkább az idősebbek betegsége lenne, a páciensek közül ugyanis sokan iskolás korúak. Okozhatja a mozgásszegény életmód, a gyenge izomzat, az izmok egyirányú terhelése, felnőtteknél pedig gyakran a munkahelyi ártalmak játszanak szerepet kialakulásában.

Felmérések szerint az iskolások mintegy felének rossz a tartása, aminek oka gyakran a nehéz iskolatáska, melyet ha mindig csak egyik oldalon cipel a gyermek, gerincferdülés alakulhat ki. A táska nehézsége is okozhat problémát, ideális esetben a gyerek terhelése az összsúlyának 10%-át nem haladja meg. A gyakran jelentkező hátfájás kialakulásáért ugyanakkor biztosan felelős a mozgásszegény életmód is.

Tartáshiba vagy egyéb mozgásszervi betegség esetén a szakorvos általában speciális gyógytornát ír elő. A gyerekek körében a legnépszerűbb az úszás, mely nemcsak gyógyító, hanem megelőző hatású is.

 

Alvás közben, munkaidőben

Ha hátfájósak vagyunk, először is otthonunkban nézzünk szét „hátbarát” megoldásokat keresve. A legfontosabb: az ágy. Napi nyolc órát töltünk alvással (legalábbis elvileg), így egy kényelmetlen matrac hosszú éveken át tartós derék- és hátfájást okoz. Az ideális ágybetétre nincs általános recept, van, akinek a deszkakeménység kényelmes, míg más puha nyoszolyában alussza békésen álmát. Ami biztosan rosszat tesz: a tálszerűen bemélyedt, gödröt képező ágy. Ebben nincs elég tér az alvás közbeni mozgósra, előbb-utóbb szinte biztosan kialakul a hátfájás.

Az éjszakai alvás során a gerincet is pihentetni kell. A legnagyobb terhelést a háton alvás jelenti, a legtökéletesebb póz az „embriótartás”: feküdjünk az oldalunkra, hajlítsuk be karunkat, valamint a csípő- és térdízületeket (azaz húzzuk fel kissé a lábunkat). A gerinc alsó görbülete teljesen kiegyenlítődik, de a háti és nyaki gerinc természetes görbületei megmaradnak. Ha így alszunk, elkerül bennünket a derékfájás is!

Munkahelyen leggyakrabban az ülő munka miatt alakul ki a hátfájdalom. Az ideális íróasztalszék magassága állítható, karfája van, és forgatni is lehet. Magasságát állítsuk olyan szintre, hogy azonos legyen a széket használó személy lábszárhosszúságával. Az ülőfelszín kb. 15 fokos szögben előredől, elülső pereme nyomja a combot. Háttámlája idomul formájához, és akkor jó, ha a lapocka alatt végződik, valamint megtámasztja a hát alsó, gyöki szakaszát.

A hát és a gerinc védelme érdekében a számítógép monitorjának felső szélét szemmagasságba kell elhelyezni. Ha ettől minimális is az eltérés, komoly fájdalmakat provokálhat a hosszú ideig tartó, monoton munka, annak ellenére is, hogy fizikailag nem nehéz. Ennek leggyakoribb oka az izmok egyirányú megterhelése, ami összehúzódásukkal jár, és másodlagos gyulladás alakul ki.

Fájdalomcsillapítás, kezelés

Első feladatunk a fájdalom okának kiderítése. Ez lehet egy rossz mozdulatsor, helytelenül használt számítógép, rossz felépítésű szék így a változtatás révén módunk lehet megszüntetni a panasz kiváltó okát. Fontos a pihenés, a nyugalomba helyezés. Nagyon gyakran pár nap, pár hét alatt panaszmentességet érhetünk el.

Amennyiben erősebb a fájdalom, fizikoterápiás kezelésekkel izomlazító krémekkel egészíthetjük ki a kezelést. Ha az erős fájdalom megkívánja, sor kerül gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek szedésére is. Hátfájás esetén tüneti szerként természetesen fájdalomcsillapítók is alkalmazhatók, de a hosszan fennálló hátfájást mindenképpen kövesse orvosi vizsgálat! A kezelésre számos recept nélkül is kapható, kiváló készítmény áll rendelkezésre.

Forrás: vital.hu