Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

Hogyan vészeld át a fullasztó kánikulát?

 Ezek a legfontosabb tanácsok – vedd komolyan az intelmeket, vigyázz magadra és szeretteidre!

Kinek ne lenne ismerős a napégés?
A napégés akut hatása a bőrpír, az égés és a hólyagok.
Ha nem komoly a napégés – azaz nincsenek hólyagok vagy hámlás -, az ember bőre általában csak nagyon piros. Az enyhítő krémek segíthetnek, fontos a jól kenhető, kimondottan napégés kezelésére szánt krém használata, hogy a bőr kevésbé legyen irritált és kevésbé is fájjon. A hólyagok azonban orvosi kezelést igényelnek.A fakó és világos bőrű embereknek, valamint, akiknek már volt a családjában bőrrákos, nagyon fontos óvniuk a bőrüket.
Mindenkinek jó tanács azonban, hogy ha bármi furcsát észlelnek bőrükön vagy anyajegyeiken – különösen egy napégést követően – azonnal ellenőriztessék magukat orvossal. A bőr átnézése egyébként is ajánlott.

Hőguta
Ezen nyári veszély elkerülése érdekében mindig hidratáltnak kell lennünk, azaz, lényeges a rendszeres vízfogyasztás, illetve hasznosak az elektrolitokkal ellátott italok is – mert segítenek a só pótlásában és a folyadék visszatartásában. Legyünk tisztában a hőguta jeleivel, hogy vész esetén azonnal cselekedhessünk. 

Az első jel, ha görcsök jelentkeznek, elsősorban a lábakban. Ha ez bekövetkezik, hűljünk le: igyunk sok folyadékot, míg el nem múlik, ellenkező esetben ugyanis kialakulhat az akár életveszélyessé váló hőguta. A görcsök arra utalnak, hogy a szervezet veszít a sóból és az elektrolitokból, vagyis veszélyes helyzet közeledik. A görcsölést és az enyhe izzadást bőségesebb, erőteljesebb verejtékezés követi, majd szédülni kezdünk és émelyítő érzés tör ránk – ezek mind hőgutához vezetnek, amikor a test leáll az izzadással és már nem tudja kihűteni magát.
Hagyjuk a testet természetesen lehűlni a hőkimerültség korai szakaszában. Ha elmulasztjuk a korai jeleket, és a folyamat továbbhalad, tegyünk jéggel töltött csomagokat az ágyékra, a hónaljakhoz és a nyakra, ahol a vér közel áramlik a bőr felszínéhez. Egy másik módszer a test lehűtésére, ha hűvös vízbe merítjük, hűs (de nem jéghideg!) vízzel lezuhanyozzuk, vagy betekerjük egy hideg vizes törölközőbe, takaróba.

Gyomorrontás veszély!
A magas hőmérséklet különösen kedvez a gyomorrontást okozó kórokozóknak. Szentelj nagyobb figyelmet a higiéniának. Romlandó ételt szigorúan csak előzőleg alaposan áttisztított hűtőtáskában vigyél magaddal. A mélyhűtött ételeket ne a szabadban, hanem hűtőben engedd fel, és sütőben készítsd el. Ha kint főzöl, grillezel, tartsd egymástól külön a nyersétel feldolgozásához szükséges eszközöket. A biztonság kedvéért legyen kéznél Karbofin. Ez egy aktív orvosi szénkészítmény, ami könnyedén megköti a gázokat, baktériumokat, vírusokat.

Tudatosan étkezz!
Még akkor is, ha kerti partira vagy szabadtéri programra készülsz. Az árusoknál talált büfés-menü nem nyújt sok választást neked. Kimondottan kerüld az olajos, nehéz ételeket és minden kalóriabombát, mert ezek rendkívül megterhelik a szervezet. Hasonló a helyzet a tömény alkoholos italokkal – ezeket akkor is kerüld, ha bulizol, lazítasz. Vigyél magaddal otthon megmosott gyümölcsöket, zöldségeket, sótlan olajos magvakat, teljes kiőrlésű (akár otthon zabpehelyből elkészített) kekszeket amiket bármikor elropogtathatsz. Ezeket párosítsd zsírszegény húsokkal, halakkal. A főételhez mindig kérj salátát, a desszert pedig legyen gyümölcsös. Tejes, tojásos dolgokat ilyenkor ne rendelj inkább…

 

Figyelj a gyermekekre
Amikor egy gyermek belemerül a játékba, akkor is elfelejt inni, enni ha körülötte 100 C-fok van. Óránként itass meg vele egy pohár vizet – kortyolgasd el vele együtt te is a sajátod. Készíts előre ízletes, színes gyümölcsleveket, limonádét, gyümölcsturmixot, lehűtött teát és egészséges rágcsálnivalókat. Ilyenkor apró ügyetlenkedések, sérülések is könnyebben becsúsznak: legyen otthon Aloe Vera elsősegélygél!

 

Figyelj az idősekre
Az idősek – a gyermekekhez hasonlóan – kifejezetten veszélyeztetettek a dehidratáció szempontjából. Életkorukból adódóan a szomjúságérzetük, illetve a veséjük folyadékmegtartó képessége csökken, étvágyuk, memóriájuk romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról. Segíteni kell őket abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszanak.

 

Figyelj a házi kedvencekre
A kutyáknak, macskáknak nincs verejtékmirigyük. Elsősorban a lihegéssel, nyáladzással hűtik magukat. Nagy szükségük van a hűsölésre, mert könnyen hőgutát kapnak. Amit sose tégy velük: Ne hagyd lezárt autóban. Akkor sem, ha résnyire lehúzod az ablakot. Ne sétáltasd a legmelegebb napszakban. Ne adj nekik jeges vizet, de mindig legyen elég friss, hideg víz előttük. Ismerd fel a hőguta jeleit: erőteljes lihegés, téglavörös íny, vagy nyelv, szapora pulzus, görcsölés, véres hasmenés, hányás, és nyugtalan viselkedés (fekvés közben is). Vidd azonnal állatorvoshoz, ha baj van!