Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

A víz világnapján

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

A víz élettani szerepe bár közismert, napjainkban kissé háttérbe szorult. A tiszta forrásminőségű víz az emberi test számára alapvető, hiszen a víz a hordozó közege minden, a táplálkozással kapcsolatos folyamatnak, a teljes anyagcsere vizes közegben játszódik le, a víz segítségével jut el a sejtekhez minden, valamennyi transzportfolyamat mozgató eleme a víz.

A szervezetbe került és ott keletkezett méreganyagok és melléktermékek kitakarításához elengedhetetlenül szükséges. A test legfontosabb kenőanyaga, megakadályozza a szövetek közötti súrlódást, megoldja az ízületek kenését. Fontos szerepet játszik az emberi test hőmérsékletének szabályozásában. A vese, a belek, a bőr és a tüdő kiegyensúlyozott működése is a sejtszintű vízellátottságon (hidratáltságon) múlik, mint ahogy a kiegyensúlyozottan működő immunrendszer alapfeltétele is. Végül de nem utolsó sorban a víz amolyan -mágneses memória-ként tárolja és a sejtekhez szállítja a szervezet számára létfontosságú információkat (rezgéseket), amelyek a sejtmegújulás elengedhetetlen feltételei.

Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel. Ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a szilárd táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik, és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket is felveszi, és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.

Alapvető a kielégítő vízfogyasztás. Testünk minden 20kg-jára 1 liter víz jusson, azaz egy 80kg-os embernek 4, egy 90kg-osnak 5, egy 50 kilós nőnek 3 liter vízfogyasztás szükséges. Diéta alatt ezt célszerű felkerekíteni, 60kg körül már fogyaszthatunk 4 liter vizet.