Itt találsz meg minket:
2483 Gárdony, Meder u. 7.
Nyitvatartásunk:
Kedd-szerda 8-21-ig

A szaglás és az ízérzés elvesztése

A mostani vírus meglehetősen gyakori tünete a szaglás elvesztése, ez közvetlen hatással lehet az ízérzésre is. A két érzék különálló, de összekapcsolódik, a megfelelő ízérzéshez szükséges a szaglórendszer működése. Az alapvető ízek az édes, sós, keserű, savanyú, valamint az ezek kombinációiból kialakuló összetett ízek érzékelése a szaglás képességétől függ.

Szaglás tréning, mint kezelés

A szaglástréning technikáját 2009-ben fejlesztette ki: Thomas Hummel drezdai (Németország) és Dr. Hirac Gurden neurobiológus, a CNRS idegtudományi kutatási igazgatójának és Jean-Michel Maillard anosmikus és alapító elnök számos kutatási csoportjának és nemzetközi munkájának alapján.
A COVID-19 fertőzésre összeállított legújabb szakmai ajánlásokban is szerepel, többek között a British Rhinological Society, a Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása is javasolja.
A COVID-19 fertőzöttek számára, akik elvesztették szaglásukat, az A és B vitamin bevitel, omega-3 zsírsav tartalmú étrend és készítmények, orrspray mellett ez egy hatékony kiegészítő kezelés a károsodott szaglószerv működésének javítására, gyógyítására.

Hogyan működik a szaglás tréning a gyakorlatban?

A pácienseknek több hétig, naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell orron át belélegezniük.

Thomas Hummel az alábbi 4 illatot határozta meg:
– virágos illat (levendula)
– gyümölcsös illat (citrom)
– fűszeres illat (szegfűszeg)
– mentolos illat (borsmenta vagy eukaliptusz)
– fás illat (cédrus vagy ciprus)

Javasolt protokoll:
– Válassz ki a 4 illóolajat a fenti listából
– Itass át egy Aromastick-et/ inhaláló stick-et vagy vattakorongot 5 csepp illóolajjal egyféle illóolajból. (ezt kéthetente ismételni, frissíteni kell) Így lesz 4 inhaláló stick-ed 4 féle illóolajjal. Helyezzük sötét zárható szélesebb szájú üvegcsébe a sticket vagy a vattakorongot, írjuk rá az üvegre az illóolaj nevét.
– Naponta kétszer végezz 2-3 belégzést illóolajonként. Lehetőleg reggel éhgyomorra és este ételektől és ételszagoktól távol.
– A gyakorlat során az olajok szagolgatásának sorrendje tetszőlegesen választható.
– Apró szippantásokat kell végezni.
-Nem ajánlott túl gyorsan, túl mélyen beszippantani.
-Néhányszor bele kell szippantani, de összességében 20 másodpercnél több időt nem szükséges eltölteni egy-egy illattal.
– A következő illat beszippantása előtt pihenjen 1 percet, hogy távozhasson az előző illat az orrból.
– Minimális kezelési időtartam: 3 hét (a 4 kiválasztott illóolaj 3 hét után megváltoztatható).
Ismételd meg a kezelést, amíg a szaglásod és az ízérzésed vissza nem tér.
– A rehabilitáció akár több hónapig (4-5 hónapig) is eltarthat, a szaglás teljes visszanyeréséig.
– A napi 2 szaglás-stimuláció mellett használj illóolaj diffúzort is.

Javasolt a gyakorlathoz nyugodt körülményeket teremteni, zavaró tényezőket kiiktatni, amikor teljes mértékben a gyakorlatra tud koncentrálni. Próbálja felidézni a korábbi illatélményt.
Érdemes a szaglásvesztés érzékelése után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el. Vezessünk szaglástréning naplót!
A szaglástréningek előtt minden alkalommal hasznos a sós vizes orröblítés.

Hogyan segít a szaglás tréning a szaglás visszaállításában?

A szaglószerv az egyetlen érzékszervünk, amely képes a regenerációra.
Ez az alapvetően egyszerű technika segít újjáépíteni a szaglást. Azok az egyének, akik elveszítik szaglóképességüket vírus, így COVID-19 fertőzés vagy sérülés esetleg ismeretlen ok következtében, ha minél előbb elkezdik a gyakorlatot, nagymértékben javíthatják esélyeiket a szaglás helyreállítására. A rövid, intenzív szag impulzusok minden alkalommal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szaglóideget, bármilyen típusú visszatérő szagérzékelés bíztató jel.
Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a szagláskárosodás tartóssá válása.
Amennyiben nem jelentkezik javulás néhány hét után, de 3 hónap elteltével mindenképpen indokolt az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat, ennek alapján lehet eldönteni, szükséges-e további kivizsgálás.

Sikeres gyógyulást kívánunk!

forrás: Magyar Reflexológiai Konferencia